Sadnice jabuke

Braeburn

JB01

Prvo stablo ove sorte otkriveno je na Novom Zelandu. Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorti jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka. Prva je moderna sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Takođe, Braeburn je jedna od prvih dvobojnih sorti. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Ukus je oštar i osvežavajući, ali sa dobro izbalansiranim šećerima. Dozreva u drugoj polovini oktobra.

Red chief

JB02

Poreklom je iz Amerike. Stablo je srednje do slabog rasta i bujnosti. Plod je srednje veličine, ali manji od ostalih klonova, osnovne zelene boje prekrivene tamnocrvenom na oko 97 % površine, ukus je nestandardan zbog niskog udela šecera, može se skladištiti do proleća. Dozreva krajem septembra.

Granny Smith

JB03

Otkrivena je u Australiji. Ukus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog mesa i vrlo oštrog ukusa. Ipak, njeno meso dugotrajnim dospevanjem postaje mekše, a poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvežavajuća. Odlična je za potrošnju u svežem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate. Dozreva u drugoj dekadi meseca oktobra. Plodovi su krupni do vrlo krupni (200 – 250 g), okruglasto-konusnog oblika. Temeljna tamno zelena boja, koja dozrevanjem postaje svetlija.

Reinders

JB04

Sadnice voća jabuke Rajnders su najbolji klon sorte Zlatni Delišes i trenutno je najzastupljeniji u Evropi. Najvažnija karakteristika ovog klona je potpuno odsustvo rđaste prevlake na plodu. Preporučuje se za ravničarske predele. Vreme zrenja je kraj septembra.

Idared

JB05

Ajdared je američka sorta. Ajdared miriše poput parfema. Hrskavo, bledo-žuto meso je sočno, fine, nežne teksture, slatko-kiselkastog ukusa i nenametljive arome. Odlična je jabuka za potrošnju u svežem stanju, za voćne salate, kuvanje i pečenje. Dozreva u prvih desetak dana oktobra. Plodovi su krupni do vrlo krupni (180 – 250 g), okruglog i malo spljoštenog oblika. Plodovi su temeljne žućkastozelene boje, umereno ili potpuno prekriveni crvenilom.

Mutsu

JB06

Sazreva krajem septembra. Plod je krupan do vrlo krupan, zeleno-žuti sa smeđim tačkicama, meso čvrsto, sitno zrnasto, slatko sa posebno srednje izraženom aromom. Po rodnosti spada u srednje produktivne sorte.

Jonagold

JB07

Jonagold je americka sorta. Slatko-kiselkastog ukusa, smatra se desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje. Plodovi su veliki do vrlo veliki, okruglasto konusnog oblika. Boja je zelenkastožuta, dozrevanjem postaje žuta, s pokrovnom crvenom bojom. Dozreva sredinom septembra.

Đerdan

JB08

Stubasta jabuka veoma atraktivnih plodova, žute boje, nanizanih kao đerdani duž stabla. Slatko nakiselog i odličnog ukusa. Težine oko 160 grama. Zri sredinom septembra.

Fuji 1

JB09

Fudži dolazi iz Japana. To je aromatična, vrlo sočna, hrskava jabuka. Njeno se meso lagano grize i čini kao nešto posebno od prvog zalogaja dok ispunjava usta sokom i slatkoćom. Ukus je naglašeno sladak i vrlo osvežavajući. Od svih ‘slatkih’ sorti najbolje se čuva i plodovi dugo vremena zadržavaju svoju čvrstoću. Dozreva u drugoj dekadi meseca oktobra. Plodovi su srednje veliki (150 – 180g), okruglastog oblika. Boja je žutozelena, prekrivena žutonarandžastom i prošarana crvenom bojom s ružičastim maškom.

Elstar

JB10

Elstar je još jedan uspešan potomak Golden Deliciousa nastao u Holandiji. Ukus je nešto intenzivniji nego što je slučaj sa drugim potomcima Golden Deliciousa, ali zadržava primamljivu slatkoću. Sočna je i hrskava jabuka. Laka je za jelo, desertna jabuka. Boja kožice je zelena prekrivena privlačnom svetlo crvenom bojom. Dozreva krajem avgusta i početakom septembra.

Mitch Gala

JB11

Dozreva krajem avgusta i pocetkom septembra. Plodovi su mali do srednje veliki (150-180 g). Osnovna boja je žuta s pramenovima crvenila na sunčanoj strani – sorta je slabo stabilna, pa postoji niz crvenih mutanata npr. Gala Must.

Jeromine

JB12

Atraktivna i popularna sorta koja kupce privlači svojom upečatljivom crvenom bojom. Karakteriše se umerenom bujnošću i dobrim prinosima. Plodovi su krupni, karakterističnog izduženo konusnog oblika sa izraženim rebrima u predelu čašice. Plodovi su dobro obojeni. Meso je sočno i čvrsto, po ukusu je slatko i karakteristično aromatično.

Granny Smith Challenger

JB13

Fuji NagaFu 12

JB14

Royal Gala, Galaxy

JB15

Oprašivači: Golden Delicious Gloster (Gloster 69). Bere se sredinom septembra. Cveta srednje rano do srednje pozno. Dosta je otporan prema mrazevima. Pogodan je za gustu sadnju na podlogama slabe. Dobro ga oprašuju: ajdared, zlatni delišes, melroz, greni smit i jonatan. Plod je krupan do vrlo krupan. Veći deo površine ploda je prekriven crvenilom. Meso ploda je bledožuto, sočno, slatko do blago nakiselo, slabo aromatično.

Zlatni Delišes klon B

JB16

To je jabuka koju je vrlo lako zavoleti. Kožica ploda je nežna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Ukus je blag, nenapadan, no izuzetno sladak; medeno sladak – često stoji u opisu. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuvanje, pečenje, i sl. Dozreva sredinom septembra. Plodovi su srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika. Boja je temeljna zelenožuta u vreme berbe.

Kraljica Čardaša

JB17

Stubasta jabuka vrlo atraktivnih plodova, težine oko 150gr, potpuno prekrivenih crvenom bojom. Stablo je srednje bujnosti i visoke rodnosti. Plodovi su sočni i nakiselog ukusa, mogu dugo da se lageruju (do 6 meseci). Plodovi se beru u drugoj polovini septembra i mogu se čuvati i do 6 meseci.

Melrose

JB18

Melrose stiže početkom oktobra. U vreme berbe je žućkasto-zelene boje koja prelazi u crvenu boju koja jako varira po intenzitetu. Plodovi su krupni od 150 do 300g , s dosta izraženim rebrima. Meso je svetložuto, čvrsto, sočno, slatko-kiselkasto, aromatično. Dobri oprašivači su: Zlatni delišes, Zlatna zimska parmenka, Idared itd.

Prima

JB19

Prima je sorta nastala u Americi. Visokoproduktivna sorta. Berba započinje u drugoj polovini avgusta. Meso je sočno, kiselkastoslatkastog ukusa i diskretnog mirisa. Sorta otporna na krastavost i pepelnicu, dobar je oprašivač, te kao takva pogodna je za biološki način proizvodnje.

Crveni Delišes

JB20

Plodovi krupni, izduženo-zarubljeno kupasti, u potpunosti prekriveni tamnije crvenom bojom, atraktivnog izgleda. Meso čvrsto, sočno, slatko, prijatnog ukusa. Vreme dozrevanja je kraj septembra meseca.

Rumeno vreteno

JB21

Stubasta jabuka. Ima veoma krupne plodove, težine oko 210 grama. Plodovi su atraktivni, slatko nakiseli i prekriveni crvenom bojom 90%. Rađa veoma obilno, ali nikada ne prerodi. Sazreva početkom septembra.

Summerred

JB22

Summerred je kanadska sorta. Summerred je hrskava, sočna jabuka, slatko – kiselkastog ukusa. Dobra je desertna jabuka i odlična je za kuvanje. Dozreva u drugoj dekadi avgusta. Plodovi su srednje veliki (120 – 140 g), konusnog oblika. Plodovi su atraktivne tamno crvene boje s izraženim belim lenticelama. Plodovi joj obično dolaze u grozdovima.

Vesna

JB23

Stubasta jabuka karakteristična po veoma ranom periodu zrenja – polovinom avgusta.