Sadnice kajsije

Mađarska Najbolja

KJ01

U rod dolazi u drugoj polovini jula. Plod je krupan, težine oko 50g. Lako se odvaja od koštice, meso je narandžaste boje, slatkastog ukusa. Prilicno je otporna na niske temperature prilikom cvetanja, a i tokom same zime. Samooplodna je sorta.

Roksana

KJ02

Ima upadljivu crvenu boju koja prekriva narandžastu osnovu plodova. Plodovi su veoma krupni, težine oko 80 grama, izduženog oblika i mogu se cepati. Meso je ukusno i čvrsto. Rađa redovno i kasno cveta. Odlična je za jelo i preradu.

Nju Džersi

KJ03

Plod je krupan, okruglast, pokožica žuta do oranž-žuta, meso srednje čvrstine, zlatno žuto, slatko nakiselo, veoma ukusno i lako se odvaja od koštice. Vreme zrenja je krajem juna, početkom jula meseca. Stablo je srednje bujnosti. Osetljiva je na pozne prolećne mrazeve, adopleksiju, plodovi dosta otpadaju pred samo sazrevanje. Ima odličnu rodnost i veoma kvalitetne plodove. Mora se brati malo ranije pri prelasku zelene boje u žutu. Novi klon Nju Džersi 39 ima bolje osobine od prethodnika.

Kečkemetska Ruža

KJ04

Mađarska je sorta kajsije. Plod je srednje krupnoće , mase oko 40-50g, pljosnat, asimetričan i sastoji se iz dve nejednake polovine. Pokožica je žuta, sa sunčane strane rumena. Meso je bledožuto, sočno, slatkonakiselo, prijatnog ukusa, jezgro je gorko. Vreme zrenja je druga polovina i kraj jula meseca. Stablo je bujno i razvija veliku krunu. Cveta kasno čime uglavnom izbegava poznoprolećne mrazeve. Srednje je otporna na sušenje stabla (apopleksiju), osetljiva je na sušu. Kod nas je dosta zastupljena pošto je pogodna i za hladnije oblasti. Lako se prepoznaje jer na peteljci od lista ima dva zaliska.

Novosadska Rana

KJ05

Plod je veoma krupan – oko 80g. Pokožica je narandžasta sa dosta crvenila. Meso je narandžasto, sočno, slatkokiselo, vrlo ukusno, jezgra su slatka. Dospeva u drugoj polovini jula. Plodovi su joj atraktivni i kvalitetni, obilno rađa. Stablo je srednje razvijeno.