Sadnice lešnika

Halski Džin

LS01

Voćne sadnice lešnika Halski Džin ranog su zrenja. Sazreva krajem avgusta, početkom septembra. Žbun je srednje bujan. Otporan je prema niskim temperaturama. Rano cveta. Plod je krupan. Plod lako ispada iz omotača. U cvasti se najčešće nalaze 3 do 4 ploda.

Istarski Dugi

LS02

Voćne sadnice lešnika Istarski Dugi su poreklom sa područja Istre. Žbun je srednje bujan do bujan. Redovno i dobro rađa. Dobro ga oprašuju Halski Džin, Rimski i Ludolf. Plod je krupan, izduženog oblika. U grupi (grozdu) se nalaze prosečno 3 do 5 plodova. Jezgro je žućkastobelo i ukusno. Sadnice lešnika Istarski Dugi su najviše zastupljeni u našim zasadima.

Istarski Okrugli

LS03

Sadnice lešnika Istarski Okrugli predstavljaju odomaćenu i izvrsno prilagođenu sortu klimatskim uslovima u našem podneblju. Cveta od kraja 1, do početka 3, meseca (obično kod prvog zimskog zatopljenja). Najbolji su za izradu krema, a prženi kao grickalica, dodatak u čokoladi i za mešanje u razne vrste kolača. Otporan je na bolesti.

Rimski

LS04

Voćne sadnice lešnika Rimski su poreklom italijanska sorta. Srednje kasnog je zrenja. Žbun je slabo, do srednje bujan. Rađa dobro. Dobro ga oprašuju Istarski Dugi, Ludolf i Halski Džin. Dobar je oprašivač za većinu sorti. Plod je krupan, loptasto-spljoštenog izgleda. Broj plodova u cvati je 4.

Ludolf

LS05

Voćne sadnice lešnika Ludolf su poreklom nemačka sorta. Žbun je srednje bujan do bujan. Rodan je. Delimično je samooplodan. Bolje rađa u mešovitim zasadima. Plod je krupan, loptastog oblika. Jezgro je krupno i ukusno.

Tonda Đentile

LS06

Voćne sadnice lešnika Tonda Ðentile su poreklom italijanska sorta. Vreme zrenja je srednje rano. Žbun je srednje bujan. Rodna je sorta lešnika. Dobro je oprašuje Cosford. Plod je krupan, loptastog oblika. Plod lako ispada iz omotača. U grozdu se nalaze najčešće 2 do 4 ploda. Ljuska je tanka.