Sadnice šljive

Aženka 707 (Agen)

SL01

Dozreva u trećoj dekadi avgusta. Relativno je otporna prema bolestima. Cveta srednje kasno. Osetljiva je prema zimskim i kasnoprolećnim mrazevima. Bolje rezultate postiže u toplijim područjima, na plodnim tlima uz intenzivnu agrotehniku. Rodi umereno i redovno. Plodovi ne otpadaju sa stabla ni posle zrenja. Plod je srednje krupan (22-30g), blago jajolik. Pokožica je ljubičastoplava s izraženim maškom. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, blago aromatično. Koštica se malo teže odvaja od mesa (polukalanka). Plod je pogodan za upotrebu u svežem stanju i različite oblike prerade, a naročito za sušenje. Dozreva u drugoj polovini avgusta.

Ana Špet (Anna Spaeth)

SL02

Dozreva u prvoj polovini septembra. Otporna je prema niskim temperaturama, kasnoprolećnim mrazevima i suši. Nije osetljiva prema gljivičnim bolestima. Plod je srednje krupan do krupan (26-48g), okruglastojajolik. Pokožica je tanka, čvrsta tamnoljubičasta, prekrivena maškom. Meso je žutozelenkasto, sočno, slatkokiselkasto i aromatično. Koštica je srednje krupna (1,4g). Lako se odvaja od mesa. Plodovi su pogodni za potrošnju u svežem stanju i preradu (sušenje).

Bluefree

SL03

Poreklom je iz SAD-a. Cveta srednje rano. Ima jaku bujnost stabla i redovno i obilno rađa. Plod je krupan, eliptičnog oblika, ljubičaste boje. Meso ploda je dobrog ukusa, žuto-zelenkaste boje. Oprašivači su joj Ruth Gerstetter, President.

Grossa di Felisio

SL04

Sazreva sredinom i krajem septembra. Felicia Grose je plava šljiva. Cveta kasno, daje vrlo krupan plod, elipsastog oblika, tamno ljubičaste je boje.

Čačanska Lepotica

SL05

Ova sorta je poreklom iz Srbije. Nastala je na Institutu za voćarstvo – Čačak. Stablo je srednje bujno s piramidalnom krošnjom. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Ruth Gerstetter i Čačanska Rodna. Samooplodna je sorta. Rano ulazi u rod, već nakon druge ili treće godine nakon sadnje. Rađa redovno i obilno. Plod je sitan do srednje krupan, težine 30 do 40g. Meso ploda je zelenkastožute boje, čvrsto, sočno, slatkokiselog ukusa. Koštica je srednje krupna i odlično se odvaja od mesa. Dozreva srednje rano, krajem jula i početkom avgusta. Plodovi dobro podnose transport.

Čačanska Najbolja

SL06

Ova sorta je poreklom iz Srbije. Odlikuje se bujnim do vrlo bujnim stablom koje formira relativno retku, piramidalnu krošnju. Cveta srednje rano. Stranooplodna je sorta. Dobri oprašivači su Čačanska Lepotica, Ruth Gerstetter, Čačanska Rodna. Ima visok potencijal rodnosti. U povoljnim uslovima rađa redovno i obilno. Plod je jajolikog oblika, vrlo krupan, prosečne težine 44 g. Kožica ploda je srednje debljine, čvrsta, tamnoplave do crne boje. Meso je žuto, vrlo čvrsto, sočno, slatkokiselkastog ukusa i srednje arome. Koštica je krupna i odvaja se od mesa. Dozreva 3 do 5 dana pre sorte Stanley, krajem druge i početkom treće dekade avgusta.

Opal

SL07

Opal je nastao u istraživačkoj stanici Alnarp u Švedskoj. Poznata je i kao rana Viktorija, veoma popularna šljiva u celoj severnoj Evropi koja sazreva već u julu. Boje je tamno crvene (no ako se ostavi da sazri do kraja dobija plavičastu boju) sa postojanim pepeljkom, srednje krupnoće ovalno duguljastog ploda, meso je sočno, žute je boje, rodna je. Cepaća je te se koštica sama lako odvaja od šljive. Ima lep miris i popularna je kao rana stona sorta. Uspeva na različitim zemljištima. Opal je samooplodna sorta šljiva.

President

SL08

President je sorta poreklom iz Engleske. Kod nas spada u prateće sorte i malo se uzgaja. Dozreva u prvoj dekadi septembra. Stranooplodna je sorta. Dobri oprašivači su joj Ruth Gerstetter, Bistrica, Stanley. Ona je dobar oprašivač drugim sortama. Zahteva veliku sumu inaktivnih temperatura pa se ne preporučuje uzgajati u toplijim krajevima. Spada u srednje bujne sorte koja redovno i obilno rodi. Rađa vrlo krupne plodove eliptičnog oblika, smeđeljubičaste boje i težine do čak 70 g. Meso se odlikuje slatkokiselkastim ukusom, srednjom čvrstoćom i zelenožutom bojom. Vrlo je sočno i aromatično.

Čačanska Rana

SL09

Dozreva rano, početkom jula, 8 dana posle Rut Gešteter. Osetljiva je prema kasnoprolećnim mrazevima. Prorodi rano, te redovno i obilno rodi. Dobro je oprašuju Čačanska Lepotica i Stenli. Rodi dobro na toplijim položajima. Zreli plodovi otpadaju. Plod je srednje krupan do krupan (40-60g), izduženojajolik, ljubičastoplave do plave boje. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Koštica je krupna i lako se odvaja od mesa (kalanka). Plod sadrži oko 15% rastvorljive suve stvari, 9% ukupnih šećera, 1% ukupnih kiselina, a pH vrednost 3,3. Dobro podnosi transport. Čačanska Rana je rana i rodna stona šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova. Na tržištu postiže relativno visoku cenu.

Čačanska Rodna

SL10

Sorta nastala u Srbiji. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska Rana i Čačanska Lepotica. Samooplodna je sorta. Sorta je izuzetno rodnog potencijala. Plod je sitan do srednje krupan, težine 26g. Jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava. Meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatkokiselog ukusa i aromatično. Koštica je sitna i odvaja se od mesa. Dozreva krajem avgusta i početkom septembra. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na prolećne mrazove.

Ruth Gerstetter

SL11

To je stara nemačka sorta. Jedna je od najranijih sorti plavih šljiva. Dozreva oko 1. jula. Vodeća je sorta. Rađa krupne, okrugle plodove plavocrvenkastoljubičaste boje i prosečne težine od 30g. Meso je žutozeleno, delimično se odvaja od sitne koštice, sočno je, srednje čvrsto, aromatično i osvežavajućeg ukusa. Rano dolazi u rodnost, slabo bujnog je rasta i dobre rodnosti. Stranooplodna je sorta. Dobar oprašivač je sorta Stanley.

Stanley

SL12

Stenli je nova sorta uzgojena u SAD-u. Vodeća je sorta. Kvalitetna je sorta. Odlikuje se krupnim plodovima prosečne težine 35 do 41g, elipsastog oblika i tamnoplave boje. Meso ploda je žućkastozeleno, čvrsto, sočno i slatko. Koštica je krupna i delimično se odvaja od mesa. U prvim godinama nakon sadnje ova sorta bujno raste, brzo dospeva u punu rodnost i ostaje umereno bujna. Cveta srednje kasno, a sama cvatnja traje duže vreme. Samooplodna je, ali se ipak preporučuje da ima oprašivača. Plodovi dozrevaju oko 25. avgusta do 1. septembra.

Valor

SL13

Sazreva početkom i sredinom septembra. Valor ili plava šljiva daje srednje krupan plod elipsastog oblika, ljubičasto-plave boje. Meso je vrlo ukusno i aromatično.