Sadnice trešnje/višnje

TREŠNJE

Ferrovia

TR01

Zemlja porekla ove trešnje je Italija. Stablo je velike bujnosti. Plod je vrlo krupan, svetlo crvene boje, hrskav, sladak i sočan. Meso ploda je crveno, čvrsto, odličnog kvaliteta. Sazreva sredinom juna.

Giorgia

TR02

Sorta italijanskog porekla koja dozreva oko 10. juna. Ima krupne polodove, svetlo do tamnije crvene boje, crvenog i srednje čvrstog mesa, dobrog kvaliteta. Nije samooplodna, dobri oprašivači su joj Burlat, Starking Hardy Giant.

Sweetheart

TR03

Dosta kasna sorta, dozreva oko 1. jula. Plodovi su krupni, intenzivno crvene boje, svetlocrvenog, vrlo čvrstog mesa, dobrog kvaliteta. Srednje bujnog rasta je, samooplodna je. Dobre je i redovne rodnosti.

Regina

TR04

Stablo joj je srednje bujno s horizontalnim granama, kasno cveta, dobro podnosi zimske mrazeve, samoneoplodna je, dobar je oprašivač drugim sortama. Rano ulazi u rodnost, redovno rađa i daje obilan plod, dozreva kasno, krajem juna, plodovi su vrlo veliki, čvrsti, vrlo dobrog ukusa, aromatični, otporni na pucanje.

Celeste

TR05

Sazreva početkom juna. Plod je krupan, crveni, čvrstog mesa, dobrog slatko-kiselkastog ukusa. Samooplodna je sorta.

Cordia

TR06

Sazreva krajem juna. Cveta kasno, plod je krupan, srcolik, tamnocrvene gotovo crne boje, čvrstog mesa. Donekle je otporna na pucanje.

Burlat

TR07

Sorta trešnje poreklom iz Francuske, dozreva oko 25. maja, plodovi su srednje krupni, tamno crvene boje, srednje čvrstog mesa koje je crvene boje. Bujnog je rasta, nije samooplodna, a dobri oprašivači su joj Giorgia, Lapins, Van i dr.

Stella

TR08

Stella je kasnija sorta, dozreva oko 20. juna. Plodovi su krupni, tamno crvene boje, čvrstog mesa zagasito crvene boje, odlicne kakvoće. Samooplodna je i daje vrlo dobar rod.

Lionska Rana

TR09

Plod je okruglastog oblika, veliki. Meso je tamnocrvene boje, čvrsto, slatko-kiselog ukusa, aromatično. Dobar oprašivač je Hedelfinger.

Hedelfingerska

TR10

Dozreva oko 25. juna, plodovi su krupni, intenzivno crvene boje, crvenog i vrlo čvrstog mesa (hrskavog) i izvrsne kakvoće. Bujna je, nije samooplodna, a dobar oprašivač joj je Bing. Jedna je od najrodnijih sorti trešanja.

Germersdorfska

TR11

Sazreva sredinom i krajem juna. Cveta kasno, plod je krupan, okruglast, tamnocrvene boje, čvrstog mesa.

Sunburst

TR12

Sunburst je sorta trešnje kanadskog porekla, dozreva oko 15. juna. Plodovi su krupni, narandžasto crvene boje, crvenog i ne baš čvrstog mesa, ali dobre kakvoće. Samooplodna je.

Sue

TR13

Sazreva oko 15. juna. Plodovi su krupni, žute boje s crvenim pramenovima, svetložutog i čvrstog mesa odličnog kvaliteta. Dobri oprašivači su joj Bing i Van.

VIŠNJE

Oblačinska

VS01

Višnja Oblačinska je dosta zastupljena i tražena. Slabe je bujnosti, rađa obilno i redovno. Nema velike zahteve po pitanju uslova, tako da dobro uspeva i na siromašnijim zemljištima. Obično se sadi na rastojanju 4x3m, mada već postoje i zasadi kod kojih je redno rastojanje manje od 1,5 metra. Plod je vrlo sitan, tamno crvene boje. Meso je slatko kiselog ukusa, dobre čvrstoće te aromatično. Izvrsna je za preradu. Cveta srednje rano. U poslednje vreme je ponovo intenzivirano podizanje novih površina pod Oblačinskom višnjom. Novi zasadi se podižu na mestima gde ona nikad u većem obimu nije gajena, kao npr. u Vojvodini. Plodovi joj sazrevaju krajem juna.

Šumadinka

VS02

Sadnice višnje Šumadinka su stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku 1969. godine. Prorodi u drugoj godini. Zahteva rezidbu zbog izraženog ogoljavanja grana koje su donele rod. Ima krupan, tamnocrven plod, mase preko 6 gr, glatku i sjajnu pokožicu. Sočno i polučvrsto meso je kiselkastog ukusa i prijatne arome. Poznog je vremena sazrevanja. Veoma je rodna i pogodna i za jelo i preradu. Zbog kvaliteta i rodnosti zaslužuje da se više širi. Plodovi joj sazrevaju početkom jula.

Keleris 16 (Magriva)

VS03

Sadnice višnje Keleris 16 su poreklom iz Danske. Plodovi su krupni, tamno crvene boje, meso je ukusno, lako se odvaja od koštice. Stablo je srednje-visoko. Prorodi rano i rađa redovno i obilno. Plodovi joj sazrevaju početkom jula.

Keleris 14 (Magriva)

VS04

Sorta je vrlo rodna, danskog porekla, pogodna za sve vrste prerade. Plod je srednje krupan do krupan, teži oko 4,2 grama. Kožica ploda je tanka, crno crvene boje, svetlucave i glatke površine. Meso ploda je tamno crvene do ljubičasto crvene boje, vrlo aromatično i sočno. Samooplodna je, ali sigurnije je ako ima oprašivače. Plodovi joj sazrevaju početkom jula.

Hajmanova

VS05

Sadnice višnje Hajmanova su poreklom iz Nemačke. Njena cvatnja započinje rano i traje dosta dugo. Samooplodna je, visoko rodna i na lošijim staništima. Pogodna je za mašinsku berbu, a posebno zanimljiva za preradu jer ima velike, tamno crvene i aromatične plodove. Dozreva krajem juna, plod je krupan, teži oko 5 grama. Kožica ploda je crvena, tanka, žilava, ne puca i ne gubi sok. Meso ploda je tamno crveno, mekano, sočno i jako obojeno, gorkastog ukusa zbog tanina. Preporučljiva je za plantažne voćnjake. Plodovi joj sazrevaju krajem juna.

Erdi Botermo

VS06

Veoma rodna samooplodna sorta, u tipu “Marele” odlična za jelo i preradu. Pogodna i za mehanizovanu berbu. Plodovi su krupni (oko 6,5g), okruglastog oblika, tamnocrvene boje, slatkastog ukusa. Peteljka se lako odvaja od ploda. Meso je tamnocrvene boje, srednje čvrsto, sočno, slatko-nakiselog ukusa i prijatne arome, visokokvalitetno. Otporna na mraz i sušu, nije mnogo osetljiva na bolesti i štetočine.Počinje da rađa prve godine pri sadnji i redovno rađa, ima obilnu rodnost. Samooplodna je, pogodna je za industrijsku preradu. Stablo je srednje bujno. Vreme zrenja je krajem druge polovine juna meseca.