Šiblje

Uvek interesantan deo zelene površine. Primena izgleda, vezana za godišnja doba, mogućnost oblikovanja orezivanjem, kombinacije sa drugim biljkama i usklađivanje perioda cvetanja, učiniće da Vaš vrt u svakom delu godine izgleda zanimljivo.

Abelia x Grandiflora

SB01

Poluzimzeleni žbun. Listovi sjajni, zelene boje, na jesen dobijaju nijanse crvene. Cveta od ranog leta do kasnih mrazeva, cvetovi su bele boje, levkastog oblika. Zahteva osunčana do polusenovita mesta i ne puno vlage u zemljištu. Najčešće se primenjuje u grupama sa drugim vrstama šiblja.

Abelia x Grandiflora

Francis Mason

SB02

Zimzeleni žbun, okruglaste, guste krošnje. Listovi su zeleni i sjajni, sa nijansama zlatno žute boje, nekada prošarani. Cvetovi su u oblku levka bele do ružičaste boje, cveta početkom leta do jeseni. Voli osunčane položaje i umerenu vlažnost zemljišta, često se primenjuje za niske ograde, alpinetume, grupe sa drugim vrstama.

Berberis Thunbergii

Atropurpurea Nana

SB03

Nizak listopadni žbun, guste okruglaste krošnje visine do 50cm. Listovi su izrazito crveno bordo boje, na proleće se javljaju žuti cvetovi. Zahteva dosta svetle pozicije. Dobro podnosi orezivanje zbog čega se često koristi za formiranje niskih živih ograda, žardinjere ili kao pokrivač tla.

Berberis Thunbergii

Aurea

SB04

Listopadni žbun guste okruglaste forme, visine do 50cm. Listovi upečatljive zlatno žute boje, cvetovi takođe žuti. Voli sunčana staništa. Najčešće se primenjuje za niske žive ograde, u grupama, alpinetumima.

Berberis Candidula

Jytte

SB05

Zimzeleni žbun okrugle guste krošnje, listovi tamno zelene boje, čvrsti, bodljivi, kožasti. Dobro podnosi orezivanje, pogodan za žive ograde.

Buxus Sempervirens

SB06

Zimzeleni žbun visine do 8m. Listovi jajasti, zelene boje, cvetovi sitni, javljaju se u pazuhu listova. Dobro izdržava niske temperature i sušu, kao i gradske uslove, posebno dim i prašinu. Raste dobro i u senci i na osvetljenom mestu. Jako dobro podnosi orezivanje tako da se često upotrebljava za žive ograde, bordure, za pojedinačnu sadnju ili u grupama.

Buxus Sempervirens

Compacta

SB07

Zimzeleni žbun, listovi ovalni, svetlo zelene boje, sjajni. Nema posebne zahteve prema uslovima sredine. Dobro podnosi orezivanje tako da je pogodan za formiranje nižih živih ograda.

Buddleja Davidii

Empire Blue

SB08

Listopadni žbun vis1ne do 3m, sa širokom razgranatom krošnjom. Listovi kopljastog oblika zeleno-sive boje bez sjaja. Cvetovi skupljeni u metličastim cvastima duglm i do 30cm, plavo-ljubičaste boje, cveta od juna do oktobra. Voli osunčane i tople pozicije i umereno vlažno zemljište. Primenjuje se za pojedinačnu ili sadnju u grupama.

Buddleja Davidii

White Profusion

SB09

Listopadnl žbun blago razgranatog habitusa visine 2-3m. Listovi izduženi, zelene boje. Cvetovi u metličastim cvastima dugim do 20cm, bele boje, cveta u toku leta. Voll osunčane položaje i umerenu vlažnost zemljišta. Primenjuje se za pojedinačnu sadnju ili sadnju u grupama.

Buddleja Davidii

Opera

SB10

Llstopadni žbun visine do 5m, okruglaste blago razgranate krošnje. Listovi dugi do 10cm, srebrno-zelene boje. Cvetovi skupljeni u metličastim cvastima, roze boje. Voli jako osunčana mesta, dobro podnosi sušu. Primenjuje se za pojedinačnu ili grupnu sadnju.

Cydonia Japonika

SB11

Žbun visine do 1m, ima široku razgranatu krošnju sa tmovitim granama. Listovi su zeleni polu-zimzeleni, kožasti. Cvetovi crvene boje do 3cm široki, plod okruglast do jajolik, žućkasto-zelen, dozreva u oktobru. Zahteva osunčane poloožaje sa svežim i plodnim zemljištem, otporna na sušu, mraz, dim i otrovne gasove u vazduhu. Dobro podnosi orezivanje. Primenjuje se pojedinačno, u grupama, za žive ograde.

Cornus Controversa

Variegata

SB12

Lisrtopadno nisko drvo ili žbun sa granama postavljenim u više spratova, vidno izdvojenih. Listovi zeleno-beli dok u jesen dobijaju zlatno-žutu nijansu. Cvetovi sitni prljavo-bele boje javljaju se u proleće, dok se krajem leta pojavljuju plavičasto-crni plodovi. Zahteva osunčane položaje i umereno vlažno zemljište. Primenjuje se najčešće za pojedinačnu sadnju.

Cornus Florida

Rainbow

SB13

Cotoneaster Horizontalis

SB14

Poluzimzelenl žbun sa granama koje se prostlru po zemlji. Listovi sltni, tamno zelene boje, sjajni. Cvetovi sitni, pojedlnačni, crvenkaste boje, javljaju se u junu. Plodovi sitni koralno-crvene boje. Dobro podnosi sušu i otrovne gasove iz vazduha. Prlmenjuje se za pojedlnačnu sadnju, na travnjacima, pre svega nagnutlm terenima i žardinjerama.

Cotoneaster Dammeri

Coral Beauty

SB15

Zimzeleni polegli žbun sa granama koje se pružaju po zemlji, može dostlći visinu od oko 15cm, a dužina grane može biti i 2m. Listovi su sitni, sjajni, zeleni dok u jesen dobljaju nljanse ljubičaste boje. Cvetovl sltni, bele boje, plod dozreva u jesen i ima koralno-crvenu boju. Zahteva vlažna zemljišta i osunčane položaje. Primenjuje se kao pokrivač tla i u alpinetumima.

Cotoneaster Salicifolia

Parkteppich

SB16

Poluzimzeleni žbun sa granama koje se prostiru po zemlji. Listovi sitni, tamno zelene boje, sjajni. Cvetovi sitni, pojedinačni, crvenkaste boje, javljaju se u junu. Plodovi sitni koralno-crvene boje. Dobro podnosi sušu i otrovne gasove iz vazduha. Primenjuje se za pojedinačnu sadnju, na travnjacima, pre svega nagnutim terenima i žardinjerama.

Deutzia Hybrid

Mont Rose

SB17

Listopadni žbun, srednje vislne sa granama uperenim na gore, dostaiže visinu do 1,5m. Listovl su tmno zelene boje. Cvetovi gusto skupljeni na vršnim delovima grana, svetlo roze boje, javljaju se početkom leta. Zahteva plodno i vlažno zemljište, kao i osunčane položaje ili polusenku. Primenjuje se za pojedinačnu ili grupnu sadnju.

Euonymus Fortunei

Emerald ‘n’ Gold

SB18

Zimzeleni žbun visine 30-50cm. Listovi zeleni sa obodom žute boje, sjajni, u jesen list dobija nijanse ružičaste boje. Dobro podnosi sve tipove zemljišta sa umerenom količinom vlage, voli osunčane položaje ili polusenovite. Dobro podnosi orezivanje. Najčešće se primenjuje za bordure, žardlnjere ili u grupama sa drugim biljnim vrstama.

Euonymus Fortune

Emerald Gaiety

SB19

Zimzeleni žbun male visine od 0.5-1m. Listovi ovalni, tamno zelene boje sa nepravllnirn belim marginama koje u jesen dobijaju nijanse ružičaste boje. Cvetovi bell, javljaju se krajem leta. Dobro podnosi zemljišta sa malo vlage kao i osunčane položaje ili polusenovite. Primenjuje se kao pokrivač tla, za bordure kao i žardinjere.

Forsythia Intermedia

SB20

Listopadni žbun visine do 3m sa uspavno razgranatom krošnjom. Listovi eliptičnog oblika, svetlo-zelene boje. Cvetovi se javljaju pre listova u aprilu mesecu, grupisani najčešće po 3 zajedno, jarko žute boje. Zahteva osunčane položaje i plodna zemljišta, jako otporna na gradske uslove. Primenjuje se za pojedinačnu sadnju, sadnju u grupama kao i za žive ograde, pošto jako dobro podnosi orezivanje.

Hibiscus Syriacus

Purpureus Variegatus

SB21

Listopadni žbun sporog rasta, visine do 2m. Listovi šareni, centralni deo lista je svetlo zelene boje, dok obod ima prljavo belu boju. Cvetovi se javljaju tokom leta (jul-avgust), gusti su, bordo boje i nikada se ne otvaraju do kraja. Primenjuje se u grupama ili za pojedinačnu sadnju.

Hydrangea Hortensis

SB22

Listopadni žbun, veoma kompaktne krošnje, visine do 1m. Listovi su zelene boje, krupni sa sjajnom površinom. Cvetovi čine najdekorativniji deo biljke pošto se nalaze grupisani u krupnim loptastim cvastima prečnika do 20cm. Boja cveta zavisi od kiselostl zemljišta tako da se kreću od bele preko svih nijansi ružičaste boje, ljubičaste pa čak i plave. Zahteva vlažna plodna zemljišta i polusenovite položaje. Primenjuje se za pojedinačnu, sadnju u grupama i za žardinjere.

Jasminum Nudiflorum

SB23

Listopadni žbun visine do 1,5m sa četvorouganim granama zelene boje koje su povijene prema površini zemlje. Listovi tamno zelene boje trodelni. Cvetovi se javljaju pre listanja u februaru, žute su boje. Zahteva osunčane položaje i umerenu vlažnost zemljišta. Primenjuje se za žive ograde, kao i na nagnutim terenlma za pojedlnačnu ili grupnu sadnju.

Kerria Japonica

SB24

Listopadni žbun visine do 2m. Listovi zelene boje, duguljasto ovalni, jako testerasti po obodu. Cvetovi žute boje, javljaju se u aprilu-maju. Zahteva polusenovite položaje sa dubokim i svežim zemljištem. Primenjuju se najčešće u grupama sa drugim vrstama biljaka.

Kerria Japonica

Picta

SB25

Listopadni žbun visine oko 1m. Listovi kopljastog oblika sivo-zelene boje sa nepravilnim marginama bele boje. Cvetovi žuti, javljaju se u proleće. Zahteva osunčane do polusenovite položaje i ne tako vlažno zemljište, bolje uspeva na mestima sa malo vlage. Primenjuje se u grupnoj sadnji i žardinjerama.

Lonicera Pileata

SB26

Zimzelen žbun vis1ne do 1m. Listovi sitni, tamno-zelene boje, sjajni. Zahteva osunčane do polusenovite položzaje, dobro uspeva na isušenom tlu sa malo vlage. Dobro podnosi orezivanje. Primenjuje se kao pokrivač tla, za formiranje bordura, kao i pojedinačnu i grupnu sadnju.

Lonicera Nitida

Lemon Beauty

SB27

Zimzeleni žbun visine do 1m. Listovi sitni, šareni, centralni deo tamno-zelene boje dok je obod lista zlatnožute boje. Zahteva redovno zalivanje (umerenu vlažnost), kao i osunčane položaje. Dobro podnosi orezivanje. Primenjuje se za sadnju žardinjera, za bordure, kao pokrivač tla.

Lonicera Nitida

Aurea

SB28

Zimzeleni žbun visine do 1m. Listovi sitni zlatnožute boje. Zahteva osunčana do polu-senovita mesta i umerenu vlažnost zemljišta. Dobro podnosi orezivanje. Primenjuje se za pojedinačnu i sadnju u grapama kao i za bordure.

Mahonia Aquifolium

SB29

Zimzeleni zbun visine do 1m. Listovi složeni, listići unutar lista jajastog oblika, kožasti, trnasto nazubljeni, sjajni tamno zelene boje tokom leta, koja u jesen prelazi u crvenkasto-mrku boju. Cvetovi žute boje, skupljeni u grozđaste cvasti na vrhovima grančlca, javljaju se u aprilu-maju. Plod je tamno-plava bobica. Vrsta jako otporna na različite tipove zemljišta kao i na otrovne gasove u gradskim sredinama. Primenjuje se često na travnjaclma kao i nagnutlm terenima, za žive ograde, kao i za pojedinačnu i sadnju u manjim grupama.

Ligustrum Ovalifolium

SB30

Poluzlmzeleni žbun sa granama uperenlm na gore. Listovi jajastog oblika sa zašiljenim vrhom, tamno zelene boje. Cvetovi skupljeni u metličastim cvastlma žuto-bele boje, javtljaju se u junu mesecu. Dobro podnosi orezivanje. Prirnenjuje se jako puno po parkovima i privatnim vrtovima, pre svega za živu ogradu različitih oblika i visine.

Potentilla Fruticosa

Goldfinger

SB31

Listopadni žbun visine do 1,2m. Listovi sitni u obliku pera zelene boje. Cvetovi žuti, javljaju se u toku leta. Zahteva polusenovite položaje pošto cvetovi na punoj osunčanosti gube jačinu žute boje, dobro uspeva na svim tlpovima zemljišta umerene vlažnosti. Dobro podnosi orezivanje. Primenjuje se za žive ograde, manje grupe ili kao pojedinačna sadnica na travnjacima.

Potentilla Fruticosa

Pink Queen

SB32

Listopadni žbun vislne do 0.6m. Llstovl sltni tamnozelene boje. Cvetovi bledoružicaste boje javljaju se polovinom leta. Zahteva polusenovite do osunčane položaje, ne voll puno vlage u zemljištu. Pr1menjuje se za bordure, manje grupe, žardlnjere, pojedlnačnu sadnju.

Potentilla Fruticosa

Abbotswood

SB33

Listopadni žbun veoma guste krošnje, visine do 0,7m. Listovl su sitni, tamno zelene boje, podeljeni na pet ovalnlh delova. Cvetovi krupnl bele boje, javljaju se tokom celog leta i jesenl. Zahteva osunčane pozicije. Dobro podnosl orezivanje. Primenjuje se za živice, bordure, kao pokrivač tla, za pojedinačnu i sadnju u malim grupama.

Prunus Laurocerasus

SB34

Zimzeleni žbun visine od 1-3m, širine do 2m. Listovl su izduženo eliptičnog oblika, kožasti, sjajni. Cvetovi bele boje skupljeni u grožđastim cvastima duglm i do 13cm. Zahteva duboka i vlažna zemljišta, dobro podnosi senovite položaje i orezivanje. Primenjuje se za žive ograde, pojedinačnu kao i grupnu sadnju sa visokim drvećem.

Pyracantha Coccinea

Red Column

SB35

Zimzeleni žbun, gustog habitusa zbog mnoštva isprepletanih grana visine do 2m. Listovi zelene boje, sjajni. Cvetovi bell, javljaju se grupisani u grožđastim cvastima tokom letnjih meseci. Zahteva plodno zemljište i osunčane do polusenovite položaje koji su zašticeni od vetrova. Primenjuje se na nagnutim terenima kao pojedinačna sadnica ili u grupama sa drugim višim biljkama, za žardinjere ili kao živi zid (ako ima oslonac za koji bi se hvatala).

Pyracantha Coccinea

Teton

SB36

Zimzeleni spororastući trnoviti žbun visine do 2m. Listovi kopljastog oblika, sitni, sjajne površine. Cvetovi bele boje, jako brojni, javljaju se u maju i junu. Plodovi su narandžaste boje, na granama se zadržavaju do prvih mrazeva. Zahteva osunčane pozicije zašticene od jakih vetrova, ne voli dosta vlage u zemljištu. Primenjuje se najčešće u drugim vrstama drveća ili pojedinačno.

Philadelphus Coronarius

SB37

Listopadni žbun visine do 2m. Listovi jajastog oblika zelene boje. Cvetovi beli, oko 3cm u prečniku, mirišljavi. Zahteva osvetljene pozicije zbog obilnosti cvetanja, za dobar rast im je potrebno vlažno i plodno zemljište. Dobro podnosi vazduh u kome ima prašine i dima. Primenjuje se za pojedinačnu i sadnju u grupama.

Physocarpus Opolifolius

Diabolo

SB38

Listopadni žbun visine do 2,5m. Listovi talasasti po obodu, interesantni zbog svoje tamnobordo boje. Cvetovi sitni bele boje, javljaju se u leto. Zahteva plodna, humusna, umereno kisela zemljišta, loše se razvija ako u zemljištu ima kreča. Voli osunčane položaje. Primenjuje se najčešće u prvom planu nekih grupa sadnica ili pojedinačno.

Physocarpus Opulifolius

Dart’s Gold

SB39

Listopadni žbun visine 1,5-2,5m. Listovi su sa tri režnja žute boje koji starošću dobijaju žuto-zelenu boju. Cvetovi malih dimenzija skoncentrisani na vrhovima grana bele boje, nekada sa nijansama ružičaste. Zahteva duboka i plodna zemljišta, kao i svetle do polusenovite pozicije. Primenjuje se najčešće u grupnoj sadnji.

Spiraea x Vanhouttei

SB40

Listopadni žbun visine do 2m, sa lično povijenim granama. Listovi su objajasti ili rombični sa lica tamno-zelene boje, sa naličja sivi. Cvetovi čisto-bele boje skupljeni u gronjama, obično raspoređenim po čitavoj dužini grane, cveta u maju-junu. Skromnih je zahteva, podnosi gradske uslove, presađivanje kao i orezivanje, voli osunčane položaje. Primenjuje se za pojedinačnu ili grupnu sadnju na istaknutim mestima ili za žive ograde, može se saditi i na nagnutim terenima.

Spiraea Bumalda

SB41

Listopadni žbun, okruglastog habitusa visine do 0,6m. Listovi svetlo-zelene do žuto-narandžaste boje. Cvetovi ružičasti, javljaju se u julu mesecu. Zahteva osunčane položaje. Dobro podnosi orezivanje. Primenjuje se najčešće u alpinetumima za manje grupe ili bordure.

Spiraea Japonica

Goldmound

SB42

Listopadni žbun visine do 0,6m. Listovl zlatno-žute boje. Cvetovi ružičasti skoncentrisani na vrhovima grana, javljaju se u junu-julu. Zahteva dosta osunčane položaje, ne podnosi prekomernu vlagu u zemljištu. Primenjuje se u alpinetumima, za ivice i bordure.

Symphoricarpus Albus

SB43

Listopadni žbun visok oko 1m, sa uspravnim, tankim granama. Listovi okruglasti, nekada režnjeviti, tamno-zelene boje. Cvetovi su crvenkasto-bele boje, javljaju se na vrhovima grana ili bočno skupljeni u grozdovima, cveta od juna do septembra. Plodovi biserno-bele boje, okruglasti, zadržavaju se na granama tokom čitave zime. Nema posebne zahteve prema uslovima sredine. Primenjuje se kao pojedinačna sadnica ili u grupama.

Viburnum Rhytidophyllum

SB44

Listopadni žbun, velike okruglaste krošnje, visine 2,5-4m. Listovi izduženi, tamno-zelene boje sa izraženom nervaturom. Cvetovi prljavo-bele boje, skupljeni u štitaste cvasti na vrhovima grana, javljaju se krajem proleća. Zahteva plodna, dobro propustljlva zemljišta, ne pondnosi puno vlage. Primenjuje se najčešće za pojedinačnu sadnju.

Weigela Florida

SB45

Listopadni žbun visine 3m. Listovi eliptični do jajasto duguljasti, zelene boje. Cvetovi najčešće po 3 zajedno, levkastog oblika, ružicaste nijanse, cveta od maja do jula. Zahteva duboka i sveža zemljišta. Primenjuje se za pojedinačnu sadnju i sadnju u grupama.

Weigela Florida

Nana Variegata

SB46

Listopadni žbun visine 1m. Listovi zelene boje sa zlatnožutim talasastim marginama koje ovu vrstu čine jako dekorativnom. Cvetovi levkastog oblika nežno ružičaste boje, skupljeni po nekoliko zajedno, javljaju se u proleće. Zahteva osunčane položaje i umerenu vlagu u zemljištu. Primenjuje se za sadnju u manjim grupama, žardinjerama ili pojedinačnu sadnju na travnjacima.

Weigela Florida

Victoria

SB47

Listopadni žbun, sporog rasta, visine 1,5m, širine 0,70m. Listovi bordo boje sa zelenim tonovima. Cvetovi levkastog oblika skupljeni po nekoliko zajedno, roze boje, cveta maja-juna. Zahteva osunčane do polusenovite položaje.Dobro podnosi orezivanje. Primenjuje se često za pojedinačnu sadnju kao i sadnju u grupama.

Weigela Florida

Purpurea

SB48

Listopadni žbun niskog rasta, visine od 0,5-1m. Listovi upadljive bordo boje. Cvetovi levkastog oblika tamno ružičasti, javljaju se u maju-junu. Zahteva osunčana do polusenovita mesta, kao i plodna zemljišta sa malo vlage. Primenjuje se najčešće za pojedinačnu ili grupnu sadnju.